Retete Gastrita

Chefir cu ciuperca tibetană

chefir cu ciuperca tibetana cu multiple beneficii pentru sanatate

Chefir preparat cu ciuperca tibetană? Există așa ceva? Da, cu siguranță există și este extrem de benefic pentru organism. Cum am aflat de existența acestei ciuperci? Printr-o vizită obișnuită la medicul care imi știa destul de bine problemele pe care le aveam cu gastrita.  Având o criză de arsuri gastrice la aproximativ 3 luni de la nașterea celei de a doua fetițe m-am hotărât să “ii bag o vizită ” domnului doctor pentru un eventual tratament.

Răspunsul dânsului: ” nu, nu îți dau niciun tratament pentru că cea mică trebuie să  fie alăptată în continuare.  Așa că,  singura ta soluție rămâne regimul alimentar și, eventual,  antiacidele…Maalox,  Gaviscon…etc. Dacă vrei îți pot da o ciupercă cu care să îți pregătești chefir din lapte acasă…nu se compară cu “chefirul” din comerț “”.

Când omul este “disperat” și “torturat” de simptomele unei afecțiuni,  este dispus să încerce orice, așa că am zis…”de ce nu?”. Prima perioada nu a fost chiar foarte roz având în vedere că nu prea consumam de fel lactate fermentare ( iaurt, chefir, sana) pentru că imi provocau aciditate gastrică.  Același lucru s-a întâmplat și cu acest chefir din ciupercă tibetană, dar nu am renunțat…mai ales că imi era recomandat de un medic…deci avea credibilitate.

Având deja gastrita cronică și aciditate, am folosit chefirul amestecat cu cereale sau pâine,  niciodată simplu. Și culmea: după atâtea luni de folosire nu m-am plictisit de el… Efectul după 6 luni de utilizare ( cu mici pauze…în vacanțe): mă simt mult mai bine, tranzit intestinal reglat, nu am avut nevoie de niciun antiacid în această perioadă. Bineînțeles că am urmat și un regim alimentar, dar nu foarte strict ( de sărbători făcând mici excepții…😊, ca doar…de asta e sărbătoare).


Dar ce este această ciupercă tibetană? Se pare că este originară din India, călugării tibetani fiind cei care au creat-o  și crescut-o.

Beneficii:

* combate colita și crampele abdominale

* reglează tranzitul intestinal

* ajută la menținerea unei digestii sănătoase

* stimulează sistemul imunitar

* aduce în organism substanțe nutritive, vitamine, benzile, microorganisme care au efecte benefice curățând colonul

* are efect benefic și în curele de slăbire,  dacă se urmează un stil de viață sănătos

* îmbunătățește circulația sanguină și calitatea sângelui

* vindecă bolile de inimă,  ale vaselor coronariene și dizolvă colesterolul depus pe vasele de sânge

* curăță ficatul, pancreasul, colecistul și alina

* vindecă stomacul, intestinele, duodenul și închide ulcerațiile

* ajută rinichii și uretele

* reglează tensiunea arterială

* normalizează glicemia, putând fi folosită de diabetici

* ciuperca produce antibiotice care au rolul în a reduce informațiile din organism

* oprește metastazele și împiedică îmbătrânirea prematură

* alungă depresia și starea de oboseală

* ajută în bolile alergie

Cum pregătesc chefirul?

Cumpăr lapte integral,  de la țărani din piață,  îl fierb iar când se răcește…nu de tot ci la temperatura camerei, îl pun în borcan de 800 gr peste o lingură de ciupercă. Se lasă între 8-24 ore la fragmentat ( în funcție de temperatura mediului ambiant ), fără să îl închid  ermetic ci doar cu capacul pus pe borcan. După perioada de fermentare, strecor laptele printr-o sită de plastic intr-un vas de sticlă  ( ciuperca nu trebuie să intre în contact cu metal).

Ciuperca din sită o spăl  sub un jet de apă rece de rămășițele laptelui fermentat, apoi o așez în borcanul spălat  și torn o nouă porție de lapte fiert dacă doresc prepararea unui nou chefir sau o pun in recipient,  o acoper cu apă plată și o dau la frigider până la următoarea folosire. Dacă nu se procedează așa,  ciuperca va căpăta o culoare maronie și poate muri.

Dacă ciuperca este bine îngrijită, este albă ca laptele si in cca 14-21 zile volumul acesteia se dublează. Atunci se împarte  în două sau puteți să dați din ea persoanelor care au nevoie si doresc să o încerce.

Spor la preparat chefir!😊

Please follow and like us:

2 Comments

  1. Buna,
    Cate zile se poate tine la frigider dacă nu suntem acasa? Este ok daca o lasam in lapte cat este la frigider?
    Multumesc!

  2. Buna seara! Desigur! Eu cand nu o folosesc, o las in frigider intr-un borcanel cu lapte, fara a inchide ermetic capacul. Laptele in schimb cam la 3 – 4 zile, depinde cum se prezinta. Desemenea, se pot si congela in cazul in care le folositi mai rar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares
error

Va place acest blog? Raspanditi vestea :)

Inline