Ce poate fi mai potrivit pentru problemele gastrice dacă nu o supă călduță de legume? Și dacă adaugăm și puțină carne, obținem un preparat delicios. Ciorba de pui à la grec, așa cum îi spune și numele, își are originile în Grecia, având la bază supa “Avgolemono”, un preparat cremos bazat în mare parte pe ouă bătute foarte bine cu zeama de lămâie. Rețeta este destul de simplă, nimic complicat și nici scumpă. Este una dintre rețetele preferate ale familiei și care merge foarte bine pentru gastrita mea. In multe variante de ciorbă de pui à la grec se folosește și zeama de lămâie ( o foloseam și eu înaintea acestor probleme gastrice ), însă rămâne la alegerea fiecăruia dacă o folosește sau nu. Eu prefer să nu adaug zeama de lămâie pentru a nu risca arsuri gastrice.
Ingredientele sunt următoarele:
- un piept de pui
- 2 morcovi
- 1/2 rădăcină țelină
- 1 pastarnac
- 1/2 rădăcină pătrunjel
- o ceapă mică
- 100 gr orez
- un gălbenuș de ou
- 2 linguri smântână
- pătrunjel
Pieptul de pui il pun la fiert și schimb apa după cca 15 minute deoarece zeama de carne este iritantă din punct de vedere gastric. Legumele se pun și ele la fiert separat, rădăcinoasele tăiate cuburi mari iar ceapa întreagă . După ce au fiert legumele, se blenduiesc iar pieptul de pui se taie bucățele mici. Se pun toate din nou pe foc, se adaugă orezul și se lasă pe foc cca 15 de minute, până orezul este fiert. Se dă focul mic. În castron se amestecă gălbenușurile de ou cu smântâna și se pun în oală luând din zeama de ciorbă și punând în castron câte puțin pentru a nu se coagula ouăle . Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul tocat.