Dovlecelul, o legumă destul de banală in concepția multora, este bogat în apă si fibre și reprezintă o sursă importantă de calciu, potasiu, zinc, magneziu, mangan, fosfor si vitamine ( A, C, B6 si B12 ).
Cu multiple beneficii pentru sănătate, dovlecelul purifică sângele si este indicat în afecțiuni cardiovasculare, hepatita, colite cronice, afecțiuni biliare etc.
Datorită conținutului mare de fibre de calitate, dovlecelul normalizează tranzitul intestinal și este ideal în curele de slăbire sau în regim alimentar ( gastrita, diabet…etc ), dar nu trebuie consumat in stare cruda, ci doar gatit ( fiert, la abur sau la cuptor )
Dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcer sau alte afecțiuni ale aparatului digestiv. In diversificarea alimentară a copilului, dovlecelul este printre primele legume care se recomandă a fi introduse.
Preparatul prezentat astăzi este potrivit atât in diversificare cât și în diferite afecțiuni, este rapid de preparat si foarte gustos.
Ingrediente:
- 1 dovlecel tânăr
- 1 ou
- 1/2 ardei gras rosu
- 1 pulpa de pui
- 30 gr cascaval ras
- ulei de masline
Dovlecelul și ardeiul gras se curăță de coaja și semințe și se taie cubulețe. Pulpa de pui se fierbe aproximativ 20 de minute. Se toacă mărunt carnea fiartă și se amestecă împreună cu dovlecelul si ardeiul gras.
Se amesteca oul bătut cu cașcavalul si se toarnă peste legume.
Se amestecă și se stropesc cu ulei de măsline. Se pun legumele amestecate cu ou și cașcaval în vas termorezistent uns cu unt și se rade deasupra cașcaval. Se dă vasul 30 de minute la cuptor la 180 grade.