Mâncare de gutui făcea mama când eram mici și era preferata fratelui meu ( el fiind un mare iubitor de dulciuri ). Personal, nu am fost niciodată lămurită de ce i se spune “mâncare” pentru că am perceput tot timpul acest preparat ca fiind, mai degrabă, un desert având în vedere ingredientele folosite și gustul. Sunt persoane care adaugă și carne de pasăre în acest preparat, însă eu am ales să nu adaug și am optat pentru varianta “de post”.
Ingrediente:
- 2 gutui
- 1-2 linguri zahăr brut
- 2 linguri făină
- 2 linguri ulei
- scorțișoară
- nucșoară
- vanilie
Mod de preparare:
Gutuile se curăță, se taie felii sau cuburi ( după preferință) și se prăjesc în puțin ulei sau se fierb în apă ( varianta adecvată pentru copii ). Separat, într-o cratiță, punem zahărul brut și îl caramelizăm. Adăugăm peste zahăr apă sau zeama in care au fiert gutuile, punem si gutuile in cratiță și completăm cu apă.
Lăsăm să fiarbă până gutuile sunt bine pătrunse. Separat “desfacem” 2 linguri de făină în puțină apă, amestecând bine pentru a nu se forma cocoloașe. Turnăm amestecul în cratiță și amestecăm până se îngroașă sosul puțin. Se poate adaugă scorțișoară, nucșoară și puțină vanilie.
Poftă bună!