Supa cremă de dovlecei este reconfortantă, gustoasă și foarte simplu de preparat. Cu toate acestea, românii nu sunt foarte familiarizați cu supele cremă , preferând o ciorbă sau o supă normala ( de găluște, de exemplu ). Personal, am servit prima supă cremă de legume în urmă cu aproximativ 8 ani, când am fost în concediul la noi, pe litoral.
M-am tot uitat pe meniul restaurantului și îmi făceau cu ochiul multe preparare care după denumire și ingrediente, păreau delicioase. M-am oprit totuși asupra unei…supe…și nu orice fel de supă, ci o supă cremă. De când eram copil nu mâncam legumele din ciorbă, pur și simplu alegeam zeama și zarzavaturile le lăsam în farfurie. Și asta doar dintr-un singur motiv: fratele meu proceda astfel și i-am urmat “exemplul”.
Așa că, deoarece serveam masa de prânz, m-am gândit să încerc supa cremă de legume, deși…nu eram foarte încântată și convinsă de alegerea mea. A venit comanda, m-am uitat luuung am farfuria mea și am zis: “ok, hai sa testăm! Până la urmă, dacă nu imi place, voi comanda altceva.” Când am gustat prima dată am fost foarte plăcut surprinsă, mi s-a părut de-a dreptul delicioasă! Ba chiar îl rugam de zor pe soț să guste și el și să vadă ce mare descoperire făcusem 😅.
Pentru mine reprezenta modul ideal de a consuma legume, fără să le văd, fără să le simt efectiv…fără să le mai dau la o parte… A devenit cu timpul unul dintre preparatele mele preferate, mai ales că este foarte versatilă, poți să adaugi ce legume vrei, cu sau fără smântână, cu parmezan sau fără…etc. O poți transforma cum vrei tu și este pe placul tuturor. Soțul a devenit și el “consumator” de supe cremă iar fata cea mare, o preferă tot timpul dacă o pui să aleagă între o supă cremă și un alt fel de mâncare.
Ca să mai spun că este foarte “prietenoasă” cu gastrita mea? Nu provoacă arsuri gastrice, este foarte ușoară, nu te balonează și este plină de vitamine. Când găsești astfel de preparate, gastrita nu mai pare atât de sâcâitoare. O supă cremă se poate prepara pentru zilele de post, folosind uleiul de măsline în locul de smântână. Deasemenea, se poate oferi cu incredere copiilor. Pentru copilașii sub 1-2 ani nu se va folosi sarea, dar se poate adăuga ulei de măsline sau smântână, acesta fiind chiar indicat, ajutând foarte mult la digestie celui mic.
Același lucru este valabil și în cazul afecțiunilor gastrice: dacă nu tolerați smântâna, se poate folosi doar uleiul de măsline sau, dacă nu aveți probleme, pe ambele ( cum am procedat în cadrul acestei rețete). Uleiul de măsline și smântâna se adaugă tot timpul la final, direct în farfurie. Veți găsi pe site mai multe rețete de supă cremă, din diferite legume 😊.
De cele mai multe ori supa o adaptez în funcție de legumele pe care le am prin frigider. Astfel, de această dată trebuia să pun în valoare: dovlecelul. Pare o legumă foarte banală, pe care mulți o cam ignoră sau de care se feresc. Aici mă regăsesc😁 pentru că nu am “suportat” niciodată dovlecelul…acea senzație de “moale” pe care o aveam când îl mâncam, dar de când cu gastrita, am început să îi ofer mai multă atenție, ba chiar sa il folosesc destul de des în diferite preparate.
Are multe vitamine, este accesibil ca și preț și nu schimbă mult gustul unui preparat atunci când este folosit. Pentru că încă nu era sezonul ca să apară în grădină, am preferat să îl decojesc pentru a elimina eventualele pesticide din coajă ( mai ales că le dădeam și copiilor sa mănânce). Dacă doriți să preparați această supă cremă, găsiți mai jos ingredientele si modul de preparare. Dacă vă plac supele cremă, va invit să încercați și supa cremă de dovleac ( rețeta-aici ).
Ingrediente:
- 2 dovlecei
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 1 ceapă verde
- 2 linguri smântână
- 1 lingură ulei de măsline
- sare
Cartofii, morcovii si ceapa se curăță și se taie cubulețe și se pun la fiert în aproximativ 2 litri de apă. După 20 minute adăugăm dovleceii curățați de coajă ( sau nu…după preferințe) și tăiați cubulețe. Se lasă oala pe foc să fiarbă încă 10 minute. Se ia oala de pe foc, se oprește separat din zeama in care au fiert legumele, lăsând in oala doar zeama necesară pentru a se putea blenda legumele.
In timp ce legumele se blendează, adăugăm treptat câte un polinic zeama oprita separat, până când supa are consistența dorită. După ce se blendează, se potrivește de sare. Se pune supa cremă în farfurie si se adaugă smântână ( se poate adaugă și parmezan ras ).
Variantele pentru prepararea supelor crema sunt foarte mult, fiecare la fel de delicioasă și cu gustul ei particular!
Pentru a accentua gustul minunat al unei supe cremă, se recomandă să se servească împreună cu crutoane de pâine. Eu le prepar cu ulei de măsline și oregano și ies foarte gustoase!
Poftă bună vă doresc😊!