Calamarii…hmm, pur și simplu…ii ador!!! Dar, recunosc faptul că de cele mai multe ori prefer să ii servesc preparati de “un specialist” decât să le pregătesc acasă. Și când spun “specialist” mă refer la un bucătar grec, italian, turc…etc, în a căror țară fructele de mare sunt un ingredient obișnuit, nu o “ciudățenie” cum sunt privite de mulți români.
Poate de aceea și prefer să petrec vacanțele în aceste destinații mai..exotice! Pe lângă peisajele deosebite, sunt foarte atrasă și se gastronomia acestor țări.
Am impresia că atunci când le servesc la o tavernă în Grecia, de exemplu, gustul este altul, le savurez cu mult mai multă plăcere 😍! Dar cum orice minune ține doar 3 zile ( mă rog, 8 -10 zile în cazul unui sejur în Grecia 😄 ), ori de câte ori mi se face dor de acea țară frumoasă și de fructele de mare, “prind curaj” să mai improvizez câte ceva pentru a mă delecta cu ele în intimitatea casei mele. Unde mai pui că au început să prindă drag de ele soțul meu și fata de 8 ani😁.
Prin urmare, cantitate trebuie să fie suficientă cât să “ne potolească ” pofta tuturor. De această dată, mi-au atras atenția baby calamarii, dar nu am vrut să îi fac prăjiți ci m-am gândit că le-ar merge foarte bine făcută o umplutură.
M-am “consultat” cu prietenul nostru, Lucian, care este bucătar în Italia de peste 10 ani și care, de câte ori vine în țară imi pregateste fel și fel de bunătăți, și am ales o opțiune potrivită cât să imi satisfacă așteptările, dar să nu imi dea foarte rău gastrita peste cap 😏. Se prepară destul de repede iar cantitatea este suficientă. Detaliile le găsiți mai jos.
Ingrediente de care aveți nevoie pentru pregătirea acestui preparat sunt:
- 200 gr baby calamar
- 4 felii pâine albă
- 50 ml lapte
- 2 linguri ulei de măsline
- Zeamă de lămâie
- 2 linguri de pesmet
- Pătrunjel
- Sare
- Vin alb
Cantitățile pot să varieze în funcție de numărul de porții pe care le doriți. Ceea ce am folosit în prezenta rețetă a fost suficient pentru că atât eu, cât si soțul meu să ne facem pofta de calamar umplut!
Calamarii se spală, se curăță și se șterg ușor cu un șervet de bucătărie pentru a elimina surplusul de apă. Se înmoaie feliile de pâine în lapte și se lasă aproximativ 10 minute.
Se scoate pâine, se stoarce de lapte și se pune într-un castron și se amestecă împreună cu restul ingredientelor: pătrunjelul tocat, 2 linguri zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, pesmetul și un praf de sare. Se umplu calamarii cu pasta obținută și se prind cu scobitoare pentru a nu ieși umplutura în timpul gătirii.
Se pune o tigaie pe foc și când aceasta se încinge, se adăugă 2 linguri de ulei de măsline și când uleiul s-a încins se adăugă un grăunte de usturoi. Usturoiul se lasă până când se coace un pic ( devine ușor maroniu ) după care se scoate ( dacă se lasă prea mult, uleiul de măsline va căpăta un gust amar ). Se pun în tigaie calamarii umpluți pentru aproximativ 5 minute după care se adaugă vinul alb și se mai lasă pe foc 10 minute.
Când alcoolul din vin s-a evaporat, se adaugă zeama de lămâie și se mai lasă puțin până când sosul din tigaie începe să se îngroașă puțin. Se scot calamarii astfel preparați pe farfurie, se toarnă deasupra sosul din tigaie și se servesc cu pătrunjel tocat. Au ieșit delicioși și se prepară foarte rapid și ușor! Cu siguranță ii voi mai pregăti și cu altă ocazie!
Poftă bună!