Chifteluțele cu sos sau “sărmaluțe false”, cum îmi place mie să le numesc sunt delicioase, iar gustul seamă izbitor de mult cu cel al sarmalelor, doar că…fără varză 😊. Sunt ideale când aveți poftă de sarmale, dar nu aveți suficient timp pentru a le pregăti. Personal, mi se pare un preparat mai “ușor” și pentru stomac, nu doar din punct de vedere al timpului de preparare.
Ingrediente chiftele:
- 700 gr carne tocată cu un conținut redus de grăsime ( amestec porc si vită)
- cimbru uscat
- o ceapă tocată
- un praf de sare
- 50 gr orez cu bob rotund
Orezul se spală, se fierbe în puțină apă și se amestecă împreună cu celelalte ingrediente. Din compoziția rezultată se formează chifteluțele si se pun in vas termorezistent.
Separat se prepară sosul:
- 200 gr smântână 12- 15% grăsime sau iaurt cu 3,8% grăsime
- 200 ml apă
- 3 linguri bulion de roșii si pătrunjel verde tocat.
Sosul se toarnă peste chiftele si se completează cu apă cât să le acopere. Pentru un plus de gust am adăugat o felie de șuncă afumată, de casă, tăiată bucățele mici, dar se poate omite, mai ales dacă oferiți din preparat și copilașilor mici. Se introduce vasul in cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ o oră și jumătate. Grăsimea care mai apare inevitabil la suprafață, după gătire ( de la smântână, carne ) personal prefer să o adun atât cât pot și să o arunc, pentru că nu îmi place mâncarea grasă.
Chifteluțele cu sos servesc cu iaurt sau smântână.
Poftă bună!