Ciorba de perișoare este printre preferatele mele, dar problemele cu gastrita m-au împiedicat să mă bucur pe deplin de savoarea acestui preparat. Asta poate mai mult din cauza faptului că aveam o idee preconcepută că ciorbă de perișoare trebuie neapărat să fie un pic acrișoară, ceea ce pentru mine …era de evitat. Însă, așa cum am mai specificat, orice se poate adapta.
Bineînțeles, cine nu are probleme gastrice și interdicții alimentare, poate foarte bine acrii ciorbița cu puțină zeamă de varză sau de lămâie. Un sfat pentru ca savoarea ciorbei să fie mai intensă și mai bună este ca sarea să se adauge la final. De multe ori facem greșeala de a adăuga sarea încă de la începutul fierberii, motiv pentru care, cu timpul, avem tendința să tot completăm acea cantitate pentru că avem impresia să zeama noastră nu este suficient de sărată. Adăugarea sării la final este mult mai potrivită, își păstrează proprietățile și gustul.
Astfel se poate pregăti o mâncare adecvată și pentru copii, prin simplu fapt că mâncarea se pregătește la comun iar înainte de a adauga sarea, oprim într-o olicică, separat pentru copii.
Ingredientele supă
- 3 cartofi
- 2 morcovi
- 1 ardei capia
- o ceapă
- sare după gust ( se adaugă spre final)
- pulpă de roșii ( sau smântână )
- leuștean verde
Perișoare
- o lingură orez
- 350 gr piept pui
- pătrunjel
- 1 ou
- sare
- cimbru
- o ceapă mică
Legumele se taie cubulețe și se pun la fiert. Între timp pregătim perișoarele: carnea se toacă și se amestecă împreună cu orezul, oul, sare, cimbrul, ceapa și pătrunjelul. Puneam pe foc o a doua oală cu apă și când aceasta începe să fiarbă, adăugăm încet perișoarele formate. Le lăsăm aproximativ 10 minutez le luăm cu o paletă și le mutăm în oala în care fierb legumele ( facem acest lucru pentru a arunca prima apă în care se lasă impuritățile din carne, deoarece zeama de carne este iritantă gastric și vom avea grijă să evităm astfel de neplăceri). Spre final adăugăm pulpă de roșii și se continuă fierberea pentru încă 10 minute. Se oprește focul și se adaugă leuștean tocat.
Pentru persoanele care, din cauza afecțiunilor gastrice ( gastrită, ulcer ) nu suportă roșiile de niciun fel, în locul pulpei de roșii se adăugă o lingură de smântână dizolvată în puțină supă.
Poftă bună!