Diversificare Familie Retete Gastrita

Ciorba de salată verde cu omletă

o delicioasa si racoritoare ciorba de salata verde si amleta

Ciorba de salata verde este delicioasa!

Primăvara este anotimpul meu preferat, poate și pentru că m-am născut în luna aprilie, dar cu siguranță pentru verdele naturii de care imi este atât de dor pe perioada iernii 😊! Totul recapătă viață, copacii înfloresc, soarele începe timid să ne mângâie ușor cu razele lui. Starea de spirit se schimbă, ne facem planuri de vacanță, se naște dorința de a sta cât mai mult afară, la aer. Imi place să “colind” piețele sau să mă bucur de verdețurile care apar in grădină.

Totusi, câteodată, pe cât erau de așteptate toate astea, pe atât de mult mă întristam știind că primăvara, de obicei, reapar crizele de gastrită, tocmai pentru că ești tentat să guști o ceapă sau un usturoi verde și…nu e indicat … Ești precum un copil mic care vrea un pătrățel de ciocolată și i se spune că nu are voie. Dar când salata verde mi-a făcut cu ochiul din grădină, nu i-am putut rezista. Era asa fragedă, “nevinovată”, încât trebuia sa mă înduplec de ea și…să o mănânc 😁.

Având în vedere că Paștele trecuse de abia o săptămână și simțeam nevoia să consum ceva mai ușor, fără carne mi-a venit rapid și ideea cum să o prepar : o ciorbă de salata verde și omletă, “acrită” cu puțin măcriș.

Ingredientele folosite:

  • 1/2 ardei gras roșu
  • 1/2 dovlecel
  • 1 – 2 morcovi
  • o ceapă mică
  • o salată verde mare sau 2 mici
  • 2 ouă întregi ( pentru omletă)
  • 1 gălbenuș de ou ( pentru dressing )
  • 2 linguri de smântână dulce ( dressing )
  • măcriș ( câteva frunze, după preferință )
  • sare după gust
  • ulei de măsline

Omleta: se bat două ouă iar compoziția obținută se pune in vas termorezistent uns cu ulei de măsline sau unt și se bagă la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 10 minute. În timp ce omleta se rumenește singurică la cuptor, ne apucăm de ciorbă: legumele se curăță de coajă, ardeiul se taie cubulețe mici iar restul se dau pe răzătoare. Într-o oală de cca 2,5 l se pune o lingură de ulei de măsline cu o lingură de apă și se călesc legumele cca 5 minute, amestecând din când în când. Se adaugă 2l apă și se lasă pe foc 10 minute.

Omleta pregătită mai sus se scoate din vas, se taie bucățele mici și se adaugă in oală. Salata verde și măcrișul se toacă și ele mărunt și se pun în oală. Se lasă să fiarbă cca 5 minute iar intre timp preparăm un dressing dintr-un gălbenuș de ou și două linguri de smântână și se adaugă treptat în oală (sfat: pentru a evita coagularea ouălor se pune încet o lingură de supă fierbinte în castronul cu gălbenușul de ou și se amestecă pentru a tempera dressingul. Se procedează astfel de 2-3 ori ). Se potrivește de sare și se oprește focul. Este delicioasă!

Prin urmare, problemele gastrice nu trebuie să ne sperie și să ne determine să renunțăm la verdețurile fragede care se găsesc din abundență primăvara. Ok, nu folosim bacon prăjit sau zeama de lămâie ca in alte variante ale acestei ciorbe , dar putem să o adaptăm foarte bine, folosind ingrediente pe care stomacul nostru le tolerează.

Pentru cine dorește, poate adăuga la început, odată cu celelalte legume, și un fir de ceapă verde tăiat rondele ( cu gastrita mea, am zis totuși să nu imi încerc norocul și să mă mulțumesc și fără…😁).

Poftă bună!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares
error

Va place acest blog? Raspanditi vestea :)

Inline