Ciorba rădăuțeană a devenit ciorba noastră preferată! Este delicioasă, cu un gust similar ciorbei de burtă! Am încercat o variantă mai #babyfriendly pentru a putea fi consumată și de cea mică, astfel ca am omis oțelul din rețeta clasică și am folosit zeama de la o lămâie.
Deasemenea, am ales să folosesc iaurt pentru a nu folosi foarte multă smântână.
Ingrediente:
- 2 pulpe întregi de găină de țară
- 1 ardei capia
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 țelină medie
- 1 păstârnac
- 3 căței de usturoi
- zeama de la o lămâie
- 2 gălbenușuri
- 150 gr iaurt 3,8% grăsime
- 100 gr smântână 20% grăsime
- pătrunjel
- sare după gust
Carnea se pune într-o oală și se dă în clocot de câte ori, adunând spuma care se formează deasupra!
Legumele se taie astfel: ceapa pe jumătate, țelina felii, păstârnacul si morcovii fâșii iar ardeiul sferturi. Pentru a fierbe mai repede carnea de țară folosim oala sub presiune în care transferăm carnea și punem peste legumele tăiate. Completăm cu apa necesară, punem capacul și lăsăm pe foc aproximativ o oră.
După depresurizarea oalei, scoatem carnea și o tocăm mărunt ( carnea aproape că se desprinde de pe os ). Strecurăm zeama, aruncăm ceapa iar restul legumelor fierte eu am ales să le tai cubulețe și să le adaug la loc în zeamă pentru un plus de gust și vitamine ( în majoritatea rețetelor de ciorbă rădăuțeană legumele se aruncă ).
Intr-un castron punem cele 2 gălbenușuri, iaurtul, smântâna, usturoiul dat pe răzătoare și zeama de lămâie.
Luăm câte un polonic din zeama strecurată în care am fiert carnea și legumele și turnăm în castron peste ouă și smântână amestecând energic cu un tel. Repetăm operația de câteva ori pentru a tempera amestecul de ou cu smântâna și a evita sa se “taie”.
Turnăm apoi in oală carnea și legumele tocate, zeama strecurată și amestecul din castron. Lăsăm pe foc câteva minute, potrivim de sare, adăugăm pătrunjel tocat și oprim focul!
O ciorbă asemănătoare este și ciorba de pui à la grec ( rețeta aici ).
Poftă bună!