Clafoutis este un desert franțuzesc, cu un aluat asemănător celui de clătite, dar se pregătește la cuptor. Este un amestec de prăjitură și budincă, aromat si foarte simplu de făcut în care puteți sa folosiți fel si fel de fructe, proaspete sau congelate.
Eu am ales să folosesc căpșuni dulci și aromate, dar vara abia a început și cu siguranță vor urma cireșele ( în rețeta originală se folosesc cireșe amare )😍.
Clafoutis se pregătește atât de repede si este un desert atât de răcoros încât este chiar păcat să nu profitați din plin de fructele proaspete de vară. Este dietetic, puteți sa îl oferiți fără problemă copiilor, persoanelor diabetice sau cele care suferă de gastrită.
Toate ingredientele sunt “prietenoase “, zahărul se folosește după preferință, în funcție de cât de dulci sunt fructele pe care le folosiți sau cât de dulce doriți să fie preparatul. Este o variantă potrivită penteu persoanele care suferă de gastrită și nu pot consuma fructe crude.
- 400 gr căpșuni proaspete
- 4 oua
- 200 ml lapte
- 100 gr smântână
- 100 gr faina
- 50 gr unt topit
- coajă rasa de lămâie
- 2 linguri de zahar brun ( sau o lingură sirop de arțar)
Se unge o tavă de tartă cu unt și se așează căpșunile tăiate.
Separat se bat ouăle și se amestecă împreună cu untul topit, smântâna, zahărul si laptele.
Se adaugă coaja rasa de lămâie și făina puțin câte puțin, amestecând energic cu un tel.
Amestecul obținut se toarnă peste căpșuni. Se bagă tava la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 25 minute. Se scoate din cuptor și se poate presară zahăr pudră ( opțional). Dacă vă plac deserturile cu fructe, puteți încerca și tarta cu fructe și mascarpone – rețeta aici .
Poftă bună!