Cozonacul cu migdale, nucă și caju este aromat, pufos, cu o aromă deosebită și umple întreaga casă de un miros divin in prag de sărbătoare 😍! În plus, ingredientele folosite sunt “baby friendly”, puteți să îl pregătiți pentru a fi savurat de întreaga familie, de la cel mic la cel mare.
Pentru 2 cozonaci avem nevoie de următoarele ingrediente:
Aluat:
- 900 gr făină
- 300 ml lapte
- 3 ouă
- 10 gr drojdie
- 180 gr unt topit
- coajă lămâie bio
- zahăr brun ( eu am pus doar 2 linguri, dar puteți să puneți și mai mult dacă doriți să fie mai dulce )
Umplutura:
- 150 gr migdale
- 150 gr nucă
- 50 gr caju
- 100 gr stafide
- 100 ml lapte
- o lingură carob
- 2 linguri zahăr brun
În plus:
- 1 ou pentru uns
- migdale și nuci mărunțite pentru pus pe deasupra
- ulei de măsline ( sau de floarea soarelui) pentru uns masa de lucru atunci când modelăm aluatul
Drojdia se pune în 150 lapte cald și se lasă până acționează drojdia ( se văd bule deasupra ). Se toarnă peste făină drojdia si restul de lapte și se adaugă ingredientelor necesare pentru prepararea aluatului. Se pune ulei pe masă și se frământă activ aluatul cca 10 minute. Se pune în castron și se lasă la dospit până își dublează-triplează dimensiunea.
Cand aluatul s-a dospit, se pune pe masa de lucru unsă cu ulei, se frământă din nou activ și se întinde cu mâna.
Separat se face umplutura: se pune laptele la încălzit și se adaugă toate nucile măcinate și restul ingredientelor. Va rezulta o compoziție păstoasă, nu lichidă.
Această compoziție se întinde peste aluatul întins pe masă și se rulează ușor. Ruloul rezultat se taie pe lung în două părți care se împletesc. Se pune aluatul în tavă și se lasă 30 minute.
Se unge cu ou bătut și se presară migdale și nuci. Se dă la cuptorul preîncălzit la 170 grade pentru cca 40 minute.
Notă: am folosit doar 4 linguri de zahăr în total ( 2 pentru aluat și 2 pentru umplutură ) pentru a da din acest cozonac și fetiței mele de 1 an ( practic, cu gândul la ea a pornit această rețetă). Prin urmare, se poate adăuga cat zahăr doriți pentru a fi suficient de dulce.
Poftă bună!