Empanadas este un preparat tipic spaniol, un fel de plăcintă în care se pot folosi diferite umpluturi: legume, carne, fructe etc.
Pentru că îmi place să pregătesc fel și fel de gustări, m-am hotărât să improvizez o rețetă de empanadas și să adaptez umplutura astfel încât aceste gustări să fie potrivite întregii familii. Pentru noi, adulții si fata cea mare am folosit două tipuri de umplutură:
- Brânză feta grecească, ou bătut și o lingură de pesmet
- Creveți tocați, urdă, ardei gras roșu tocat, 2 linguri de parmezan ras, pătrunjel tocat și 1 ou ( asta ca să îmi satisfac pofta de fructe de mare 😁 )
Pentru fetița de un an am folosit: brânzică de casă pasată, 1 ou bătut, ardei gras roșu tocat. Această umplutură este potrivită atât copiilor in diversificare, cât și persoanelor care urmează un regim pentru gastrită sau alte afecțiuni gastrice. Deasemenea, se poate face umplutură dulce din măr taiat cubulețe, 3-4 curmale tocate, scorțișoară ( călite în puțin unt ).
Pentru toate cele trei tipuri de umplutură am folosit același aluat:
- 400 gr făină
- 300 ml lapte bătut ( sau iaurt )
- 200 gr unt nesărat tăiat cubulețe
- 1 gălbenuș de ou si 2 linguri de apă rece ( pentru uns )
- Semințe de mac, susan…etc
Se amestecă făina cu laptele bătut si untul tăiat cubulețe iar aluatul obținut se învelește în folie alimentară și se lasă la congelator pentru aproximativ 30 de minute. Între timp se pregătesc cele 3 umpluturi amestecând efectiv ingredientele prezentate mai sus.
După 30 de minute se întinde aluatul, se decupează cu ajutorul unei forme rotunde plăcintele, se pune compozitia în centru și se pliază, formând o semilună. Se apasă ușor cu o furculiță unde s-a inchis semiluna, se unge cu gălbenuș de ou amestecat cu 2 linguri de apă rece, se pot pune semințe de mac, susan.
Se bagă tava la cuptor, la 180 grade pentru 25-30 minute ( până se rumenesc ușor). Ies moi și delicioase 😍!
Poftă bună!