Pate de casă…hmm, o bunătate 🤤! De câte ori nu am fost tentați să luăm de pe rafturile magazinelor un pate de ficat, fie el de pasăre sau porc?
De multe ori ne-am lăsat pradă impulsului de moment și chiar am cumpărat știind că este gustos, sățios pentru că îl servim pe pâine și este o opțiune potrivită pentru micul dejun sau servit ca și gustare. Unde mai pui că și copii sunt “topiți” după el. Dar ați citit vreodată ingredientele? Dacă le-ați fi citit, cred că v-ați fi gândit de două ori înainte de a-l pune în coșul de cumpărături.
Cât ficat conține cu adevărat? Și ce sunt toate acele denumiri, acele ingrediente în plus care sunt trecute pe lângă “ficat”? Câte ingrediente de calitate să conțină un pate, având în vedere că se găsește chiar și la prețul de 1 leu? Ne-am obișnuit să zicem: ” e na, că doar nu mâncăm în fiecare zi…ce rău poate să ne facă?”
Dar de ce sa nu căutăm variante mai sănătoase, alternative la ceea ce este produs în cantități industriale, fără să știm exact cum se produc, ce conțin, în ce condiții sunt ținute… Recunosc că și mie îmi plăcea să consum din când în când câte 2-3 felii de pâine cu pate, însă…pe cât de delicios mi se părea, pe atât de rău imi era dupa ce îl consumam: arsuri gastrice, dureri în capul pieptului…era clar…pateul de ficat nu este “compatibil” cu gastrita mea.
O bună bucată de timp am și uitat că există așa ceva pe piață pentru că am evitat să mai cumpăr. Însă, având în vedere că fiica mea de 7 ani este atrasă de pateul pentru copii care se tot promovează și se găsește prin magazine, am căutat să ii ofer o alternativă sănătoasă si am decis să încerc să prepar un pate de casă.
Eram destul de sceptică, nu știam dacă îi va plăcea fiicei mele. Eu nici nu luam în calcul varianta de a-l consuma 😅 pentru că nu imi permitea gastrita. Însă a ieșit foarte gustos, nu se compară cu “pateurile” din comerț. Se simte gustul ficatului, se simt condimentele…a ieșit delicios! Chiar simți că mânănci pate de ficat😊! De atunci, il fac destul de des…cam o data pe lună se știe..pate de ficat! Dacă doriți să îl încercați, aveți mai jos toate detaliile. Poftă bună 😊! ( puteți să încercați și rețeta de drob de pui, pe bază de ficat si piept de pui – aici )
Ingrediente:
- 500 gr ficat pui
- 2 ouă
- 70 gr unt
- cimbru
- 2 căței de usturoi
- o ceapă mică
- sare ( după preferință)
- 2 linguri de smântână
- o lingură ulei de măsline
Ficatul de pui se spală, se curăță de pielițe și se pune intr-un castron, acoperit de lapte. Se pune castronul la frigider pentru aproximativ o oră, pentru a avea un ficat moale și pentru a elimina din toxine. După o oră, se aruncă laptele, ficatul se clătește și se pune la fiert în apă cca 10 minute.
După 10 minute aruncăm apă, clătim ficatul de spumă și punem ficatul în vas termorezistent împreună cu cei 2 căței de usturoi întregi și o ceapă mică . Se stropesc cu ulei de măsline, se pune un praf de sare ( opțional, după preferință) și cimbru și se dă la cuptor pentru 20 minute. Fierbem cele 2 oua timp de 10 minute pentru a se obține gălbenușuri tari.
Se mixeaza ficatul împreună cu gălbenușurile de ou, untul moale și smântână. Opțional se poate adăuga ceapa și usturoiul care s-au gătit la cuptor. Se condimenteaza cu cimbru si sare după gust.
Pentru a se păstra mai bine, dupa ce se pune în caserolă se pune deasupra unt topit!
Poftă bună 😊!