Diversificare Familie Retete Gastrita

Tartă cu fructe proaspete și mascarpone 😊

Tarta delicioasa cu mascarpone si fructe proaspete

Când peste tot vezi numai fructe, cum să nu te gândești să le folosești  la o delicioasă tartă? Ca să nu mai vorbim de multele beneficii pe care le aduc organismului: vitamine, energie…într-un cuvânt: sănătate 😊!  Imi plac foarte mult căpșunele și în fiecare an aștept cu nerăbdare perioada în care apar peste tot: la piață,  la noi în grădină…să mă pot bucura pe deplin de ele.

Trist este faptul că sezonul lor durează foarte puțin, un motiv în plus să profităm la maxim de ele! Bineînțeles, se pot și congela, ceea ce fac si eu în fiecare an, însă atunci când se descongelează li se schimbă textura iar pentru tarta mea am nevoie de ele proaspete. Tarta este și unul dintre deserturile preferate ale soțului meu, care nu mănâncă orice preparat dulce, dar are câteva feluri pe care le servește cu plăcere.

Prin urmare, m-am gândit că această tarta cu fructe ar fi potrivită pentru el, pentru copii pentru că își vor lua doza zilnică de vitamine pe care fructele ni le oferă, dar  m-ar mulțumi și pe mine prin faptul că aș folosi fructele care imi plac. În plus, crema este gustoasă,  nu foarte dulce și se poate adapta foarte bine pentru a se oferi copiilor. De această dată am preferat să pregătesc tarta folosind un aluat ca și bază,  pentru crusta, în loc de biscuiți.

Durează un pic mai mult timpul de coacere al aluatului în comparație cu o crusta din biscuiți, dar trebuia să încerc să “reproduc” tartele de cofetărie pentru a nu avea “reclamații “🤣 ( glumesc)! Dacă doriți să o preparați pentru a o oferi copiilor mici, se poate înlocui cu succes zahărul folosit în prepararea cremei cu sirop de arțar sau miere pe care o adăugăm atunci când crema este gata și puțin răcită.

Pentru persoanele care suferă de gastrită…hmmm…ce să zic…În mod normal, în afecțiunile gastrice, fructele proaspete ar trebui evitate, mai ales că, atât kiwi cât și căpșunele sunt acide și pot provoca arsuri gastrice. Dacă doriți totuși să o preparați,  puteți opta să  folosiți alte fructe, alcaline sau mai puțin acide. Puteți pune de exemplu mere, afine și banane sau puteți alege să folosiți un singur tip de fruct. Crema nu este foarte dulce și se poate modifica, de asemenea, după preferință.

Eu am optat pentru o aromă de cocos, de aceea am ales să folosesc nuca de cocos, dar se poate omite, dacă nu o doriți și puteți folosi semințe de vanilie, coajă rasă de portocală sau de lămâie bio. Vă invit să o încercați, să vă bucurați de minunățiile naturii și să profitați la maxim de vitaminele pe care ni le oferă fructele proaspete! După ce se pregătește tarta și se așează fructele, dacă doriți,  se poate prepara un strat protector din agar-agar sau gelatină pentru a se pune deasupra.

Am ales să folosesc agar-agarul, pe care l-am preparat astfel: într-un ibric am adăugat 250 ml apă și am pus ibricul pe foc. Când apa a început  să fiartă am adăugat o linguriță și jumătate de agar agar și am amestecat, pe foc, timp de aproximativ 5 minute. După 5 minute am luat vasul de pe foc și l-am lăsat puțin pentru a se răci ( nu foarte mult pentru că se va întări ).

Cu o lingură turnăm agar-agarul peste fructele din tarta, având grija ca toate fructele sa fie acoperite, mai ales cele care prezintă risc de oxigare, cum sunt bananele.  Se introduce tarta la frigider pentru cel putin 2 ore sau până crema se întărește puțin  și gata…se poate servi!

Toate indicațiile pentru prepararea aceste tarte le găsiți puțin mai jos! Poftă bună 😊!

Ingrediente:

Blat:

  • 300 gr făină
  • 150 gr unt
  • 1 gălbenuș de ou
  • 50 ml apă

Cremă:

  • 600 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 4 linguri zahăr sau o lingură sirop dr arțar
  • 100 gr mascarpone
  • 50 gr unt
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 4 linguri de făină

Modul de preparare:

Blatul se frământă și se lasă la frigider pentru 40 minute. Se scoate, se frământă iar, se pune în tavă și se pune tavă la frigider pentru alte 20 de minute. Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade.

Fasole boabe puse in tava, pe hartie de copt

Tava se scoate de la frigider, se pune o foaie de copt peste crusta și se așează boabe de fasole sau orice fel de boabe pentru a evita ridicarea crustei în timpul coacerii. Se lasă la cuptor pentru 15 minute după care se scoate și se îndepărtează hârtia de copt cu boabele de fasole.

Se înțeapă crusta cu furculița și se reintroduce 25 minute la cuptor. Intre timp preparăm crema: într-un vas amestecăm gălbenușurile de ou cu zahărul. Punem vasul pe foc si adăugăm încet laptele, amestecând cu un tel. Punem făină puțin câte puțin. Când crema începe să se îngroașă, adăugăm mascarponele, nuca de cocos și untul.

Punem crema în castron și așezăm deasupra folie alimentară pentru a evita formarea crustei deasupra.

Crema pentru tarta de fructe, pusain crusta

Când ajunge la temperatura camerei punem crema în crusta, așezăm fructele și pune deasupra agar-agar preparat astfel: la 400 ml lichid pus pe foc, adăugăm 2 lingurițe de agar agar. Amestecăm 5 minute. Lăsăm să se răcească puțin și punem cu lingura agar-agarul. Se bagă la frigider pentru cca 1 oră.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares
error

Va place acest blog? Raspanditi vestea :)

Inline