Zacusca nu are cum sa lipsească din nicio cămară! Ce gospodină nu face fel și fel de preparate, de conserve pe care le depozitează cu grijă și dragoste pentru iarnă?
Mama mea, cel puțin, este ca o furnicuță și toată ziua găsește câte ceva de făcut! Tind să cred că de la ea am “moștenit” atracția către bucătărie și plăcerea de a pregăti tot felul de preparate tradiționale sau moderne!
Nu am fost niciodată mare fan zacuscă pentru că nu eram foarte încântată de cantitatea de ulei și ceapă care se folosește, iar pentru gastrita mea era ca o “mică bombă”.
Așa că m-am gândit să găsesc o variantă mai “prietenoasă”, atât pentru problemele mele gastrice, cât și pentru copii! Și uite, așa, am ajuns la zacusca de dovlecei cu ardei capia 😊.
Dacă vă place ardeiul capia în preparate, încercați și mâncarea de ardei capia cu pui ( rețeta aici )! Este de-a dreptul delicioasă!
Ingrediente:
- 500 gr ardei capia copt și curățat ( cam 2 kg de ardei proaspăt)
- 4 dovlecei
- 2 morcovi
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță sare ( puteți pune după preferință)
- 1 lingură busuioc uscat
- 1 lingură oregano uscat
- 2 foi de dafin
Dovleceii și morcovii se curăță, se toacă bucățele și se pun într-un blender împreună cu pulpa de ardei capia copt. Se mixează până obținem o pastă pe care o punem într-o cratiță cu fundul gros împreună cu usturoiul dat pe răzătoare, foile de dafin, sarea, uleiul de măsline, oregano, busuioc și zeama care s-a scurs de la ardeiul copt ( după ce l-am curățat de pielițe, l-am lăsat in strecurătoare câteva ore ).
Se pune la cuptor la 180 grade pentru aproximativ o oră ( cuptorul preîncălzit), amestecând din când în când pentru a nu se prinde ( cam din 20 în 20 de minute…depinde de cratiță).
Când zacusca este gata, se scoate și se pune fierbinte în borcane ( au ieșit 3 borcane din ingredientele de mai sus). Se pun capacele, se strâng foarte bine ( am apelat la forța soțului 😁 ) și se sterilizează.
Sterilizarea o fac astfel: într-o cratiță încăpătoare pun un prosop de bucătărie și așez borcanele cu capacele bine închise. Invelesc borcanele în prosopul pus in oală și umplu oala cu apă cam trei sferturi. Las la fiert o oră, opresc focul și las totul așa cum este pana cand borcanele s-au răcit. Le pun în cămară și…gata 😊!
Mi s-a părut delicioasă și sigur mai fac o porție ( este ideală și pentru zilele de post )!
Poftă bună!